De Nobelprijs voor de vrede gaat naar Abiy Ahmed.

Daarmee heeft het Nobelcomité een wijze beslissing genomen. Bij de gokkantoren stond de milieuactiviste Greta Thunberg op nummer één. Zij krijgt de 830.000 euro dus niet. En ook president Trump, die als winnaar werd getipt, vist achter het net. Beide figuren lagen wellicht te gevoelig bij het comité. De twee vechten immers in de pers en in de sociale media een oorlog uit. Je bent voor of tegen Thunberg en Trump, een tussenweg is er niet. Daarom koos het Nobelcomité iemand die de vrede wèl heeft gediend: de president van Ethiopië Abiy Ahmed.

Het is een beetje sneu dat wanneer je Nobelprijs voor de vrede wint, elk artikel begint over twee clowns die het niet hebben gehaald. Abiy Ahmes is premier van Ethiopië en slaagde er in om een einde te maken aan de lange verbitterde conflicten tussen zijn land en buurland Eritrea. Twee landen die wij jammer genoeg kennen van de hongersnoden. De twee landen vochten tussen 1998 en 2000 een vuile oorlog uit rond het grensgebied. Officieel was de oorlog dan wel beëindigd, maar rustig is het nooit geworden. Tot Ahmed in 2018 de banden tussen beide landen herstelde.

Op 10 december mag hij de prijs in Oslo in ontvangst gaan nemen. Hij is niet verplicht om er met de boot naartoe te zeilen.