Frankrijk blijft voorbehouden voor Fransen.

Onze zuiderburen hebben dinsdag nieuwe coronamaatregelen bekend gemaakt. Op 11 mei gaan de Franse kleuter- en lager scholen en winkels weer open. Maar, als het aantal geregistreerde besmettingen boven de 3.000 per dag blijft, dan is er van een versoepeling geen sprake. De horeca blijft alleszins op slot, shoppingcentra ook. De stranden blijven tot minstens 1 juni gesloten, en bijeenkomsten van meer dan 10 personen, binnen of buiten, blijven verboden. Kleine musea gaan open, grotere voorlopig niet. Evenementen met meer dan vijfduizend mensen, kunnen niet voor vóór september plaatsvinden. De Tour starten op 29 augustus is verboden. De Franse premier zal het parlement vragen de noodtoestand (met uitzonderingen) te verlengen tot 23 juli.

Voor de meeste Fransen is het een behoorlijk zware periode geweest. De lockdown was strenger dan bij ons: één uur per dag naar buiten, maximaal één kilometer van huis. Zonder formulier met je adres, de reden om naar buiten te gaan en je vertrektijd, kreeg je problemen.

De regering probeert geen valse hoop te geven en doet aan verwachtingsmanagement. De Franse premier Eduard Phlippe waarschuwt dat de versoepeling beperkt zal blijven. Opvallend is dat de regering kiest voor een versoepeling per regio. De Franse Departementen worden opgedeeld in “rode en groene zones”. In de groene zones, waar het virus nagenoeg onder controle is, zal de versoepeling helemaal van kracht gaan, terwijl in de rode zone een meer strikte vorm zal worden toegepast. Op basis van drie criteria zullen de departementen op 7 mei onderverdeeld worden.

Wat het toersime betreft, is men niet duidelijk. Zeker is wel dat Frankrijk in de eerste plaats voor de Fransen wordt. De Franse Wetenschappelijke Raad heeft geadviseerd om buitenlanders voorlopig te weren, zodat de Fransen zelf op vakantie kunnen en er geen coronavirus wordt geïmporteerd.

Het lijkt ons wijs om dit jaar geen vakantie te plannen in La Douce France.