Optimisme is uiteraard een morele verplichting (een uitspraak van de Oostenrijks-Britse wetenschapsfilosoof Karl Popper), maar in de politiek komt dat in sommige dossiers wereldvreemd over.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) meent dat we voor 2025, dan verjaart het dossier, de daders (opdrachtgevers en uitvoerders) zullen kennen achter de Bende van Nijvel. Niets anders dan de volledige waarheid dus. Hij verwacht dat aanhoudingen volgen en dat er een proces komt.

Dat verklaarde Geens op radio 2 (VRT). Geens denkt dat we voor de verjaring van het dossier in 2025 dus eindelijk zullen weten wie die de daders zijn: “Ik heb de voorbije week een lange vergadering gehad met de twee mensen die met onderzoek bezig zijn en het onderzoek loopt goed. Er kan zeker een proces komen. Voor de slachtoffers en hun famile wil ik benadrukken dat er alles wordt aan gedaan om de waarheid boven te halen. Het belangrijkste is dat het in handen blijft van het federaal parket, mijn opvolger zal dat opvolgen. Ik ook trouwens vanuit het parlement. Maar ik heb er vertrouwen in, dit dossier is 100 procent in orde, elk document is nagekeken en DNA-sporen worden nog steeds gecontroleerd. Zij doen dat op een onverbeterbare wijze, dus ik geloof daar in.”

Dat elk document is nagekeken, is onmogelijk. Het dossier bevat ondertussen een paar miljoen bladzijden. Grote delen zijn ook zoek. 


Ook het federaal parket zegt aan de VRT dat het “optimistisch blijft”, maar veel tijd om het dossier verder te onderzoeken is er niet meer. Als de zaak in 2025 verjaart, dan kunnen de speurders nu nog hooguit 2 jaar aan de zaak werken. Als er dan al verdachten zijn, dan moeten die in de 3 jaar die nog resten voor de rechtbank verschijnen, in eerste aanleg én beroep.

Om aan dit probleem te verhelpen, ligt volgens de VRT een wetsvoorstel van CD&V klaar, waarbij de verjaring stopt wanneer een dossier wordt verwezen naar de rechtbank. In het geval van de Bende van Nijvel zouden de speurders daardoor nog de volle 5 jaar tot 2025 aan de slag kunnen blijven. Mocht er dan iemand zijn aangehouden, dan is er geen tijdsdruk meer om die verdachte te laten berechten.