Wie koopt er al eens geen kraslot bij de dagbladhandelaar? Het is zo gepiept en enkele euro’s  extra, dat is toch geen moeite.

Dat is nu net het probleem: we denken niet na over hoe we onze kansen kunnen maximaliseren (lees: hoe we meer kunnen winnen met dezelfde inzet). Nochtans is het heel eenvoudig: de sleutel staat gewoon in het Staatsblad.

Eerst dit: de slimste manier is om te winnen, is gewoon niet te spelen. Ik weet het: ik klink als een saaie oude wijsneus (dat ben ik ook), maar als je weet dat de loterij slechts iets meer dan de helft van alle inzetten uitkeert (de rest gaat naar de overheid en ‘goede doelen’ zoals Unia), dan kun je dat briefje van 5 euro maar beter in je zak houden, niet? Toch spelen? Dan alvast deze gratis tip voor een reeks krasbiljetten.

Op de website van de Loterij staat de gegarandeerde uitkering voor de krasbiljetten ’20 x The Money’ (2 euro stuk), ’50 x The Money’ (5 euro stuk) en ‘100 x The Money’ (10 euro stuk). De krasbiljetten van 2 euro worden per 50 verpakt. Kostprijs voor een volledig pakje: 100 euro. Gegarandeerde winst per pakje: 54 euro. Iemand die een volledig pak koopt, wint dus zeker 54 euro (of meer).

De krasloten van 5 euro worden gebundeld per 25. Een pak kost dus 125 euro en er is zeker 70 euro winst. De krasloten van 10 euro zitten in bundels van 20. Een pakje kost 200 euro en de gegarandeerde winst is 110 euro. De verschillen zijn klein, maar de lotjes van 5 euro bieden de hoogste uitkering: 56 %. Die van 2 euro slechts 54 %. De andere van 10 euro zitten tussen beide in met 55 %.

Dus enkel loten van 5 euro kopen? Dat is toch een verkeerde analyse. In het Staatsblad van 4 september werd immers de échte sleutel naar winst gepubliceerd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de grote prijzen, en daar zijn we toch naar op zoek, niet?

Bij de lotjes van 2 euro is er een totale winstkans van 1 op 3,90. Hoe lager dat tweede getal, hoe beter: een kans van 1 op 2 om iets te winnen is beter dan 1 op 5 bijvoorbeeld. Bij de kraslotjes van 5 euro is de kans al beter met 1 op 3,60 en bij de lotjes van 10 euro is de kans al 1 op 3,30.

Slotsom: vermijd zeker de krasloten van 2 euro (die de meeste gokkers kopen) en koop liever dat lot van 10 euro. De gegarandeerde winstuitkering is iets lager dan bij de loten van 5 euro (omdat die gebaseerd is op de kleine prijzen), maar de winstkans is een pak hoger. Capito?

(Thierry Debels)