Is het een vliegtuig? Is een kunstwerk? Nee, het is ‘Holy Cow’.

Wie een cartoon maakt over Mohamed, of daar in de klas les over geeft, loopt het gevaar om zijn hoofd te verliezen. Het is dan ook te begrijpen dat wanneer je een gekruisigde koe in een kerk tentoonstelt, je op gevoelige katholieke tenen trapt.

Het kunstwerk ‘Holy Cow’ van Tom Herck lokte van in den beginne hevige reacties uit bij gelovigen. In de maand dat het werk – drie jaar geleden – in de kerk in Kuttekoven hing, werd het drie keer beschadigd. De koe overleefde evenwel elke aanslag en kon hersteld worden, Herck werd met de dood bedreigd. Een onderzoeksrechter werd aangesteld en zes gelovige vandalen werden in verdenking gesteld.

De koe zorgde niet alleen voor hevige emoties bij kunsthaters, maar zorgde ook voor hevig geruzie tussen ultrakatholieken in ons land. Sommigen zijn letterlijk katholieker dan de paus en beschouwen hem als een afvallige van het geloof.

Drie jaar na de feiten moest ‘Holy Cow’ opnieuw te bewonderen zijn en vindt de inleiding van de rechtszaak tegen de verdachte vandalen plaats. De komende weken zou het werk te zien zijn op het Stadsfestival van Damme, maar de strengere coronamaatregelen van gisteravond streken daar een stokje voor.

Kunstenaar Herck vindt dat er van een belediging van het katholieke geloof geen sprake is, en wil met het werk de melk-en vleesproductie aanklagen.

Sinds de creatie van zijn werk is de verkoop van vlees en melk dan ook enorm gedaald.

Of niet ?