Een goede wind blies een document tot op onze redactie. In dat document staan de stapsgewijze versoepelingen om ons land weer uit de lockdown te halen. Eén ding is wel heel erg opvallend…

Vandaag zal de Nationale Veiligheidsraad beslissen over de versoepelingen, nadat ons land een dikke maand in lockdown was. Die zullen stapsgewijs verlopen, zodat er weer ingegrepen kan worden indien nodig. Virologen hebben namelijk schrik dat er weer een opflakkering zal komen, en een tweede lockdown valt niet uit te sluiten.

Hoe dat definitieve stappenplan eruit zal zien, valt nog even af te wachten. Maar uit het document dat vanochtend toevallig op onze redactie belandde, blijkt wel dat Vlaanderen en Wallonië dat helemaal anders gaan doen.

In Vlaanderen vallen meer corona-slachtoffers te betreuren dan in Wallonië. Dat is ergens ook logisch: in Vlaanderen wonen meer mensen dan in Wallonië. Toch is Vlaanderen kleiner: 13.625 vierkante kilometer, tegenover 16.901 vierkante kilometer voor Wallonië.

Desondanks zullen de Walen tegen een gezapiger tempo weer uit hun lockdown komen, net als de Brusselaren. Het Duitstalig landsgedeelte volgt dan weer meer Vlaanderen. Bij ons worden 65-plussers op gelijke hoogte gesteld als andere inwoners, in Brussel en Wallonië zullen deze ouderen nog wat langer in hun kot moeten blijven.

Het lijkt erop dat de Franstalige Belgen zich meer achter de voorstellen van Frankrijk scharen. Vlaanderen en Wallonië: twee aparte landen dus.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.