China en Rusland waarschuwen VS.

Wat aanvankelijk begon als een zoveelste bomaanslag van wat Houthi-rebellen, dreigt te escaleren tot een wereldwijd conflict. De Amerikanen blijven er bij dat de drone-aanval op Saudi-Arabië het werk was van Iran. Iran blijft het ontkennen en de Houthi-rebellen uit Jemen blijven de aanslag opeisen.

Problemen in een gebied waar de olie vandaan komt, is nooit goed nieuws, maar deze keer dreigen de gevolgen groter te worden dan wat paar centiemen meer aan onze pomp. Iran heeft namelijk laten weten dat haar marine gaat oefenen met China en Rusland. In feite laten China en Rusland hiermee aan Trump weten dat hij zich wat moet inhouden en dat Iran er niet alleen voorstaat, moest hij het in zijn hoofd halen zich militair te moeien.

Ze reageren daarmee op Trump die gisteren liet weten hij ieder moment de opdracht kan geven tot een vergeldingsaanval. De VS gaan extra soldaten naar de bevriende Arabieren sturen en hebben de sancties tegen Iran intussen opgevoerd.

Iran deed meteen waar het goed in is: de martelaar spelen. “De Amerikanen zijn er op uit om de gewone Iraniër voedsel en medicijnen te ontzeggen”, klinkt het daar. De militaire oefeningen met de Chinese en Russische vriendjes in de Indische Oceaan getuigen van een meesterlijke timing en zijn een waarschuwende vinger naar de rest van de wereld.

Een brand blus je niet met olie.