De man werd omgebracht door een politieman voor een nepbiljet van twintig dollar: een incident dat de hele wereld in lichterlaaie zette. Maar wie was George Floyd?

George Perry Floyd werd geboren in oktober 1974, in North Carolina. Het gezin verhuisde echter al snel naar Houston. Kleine George had grote dromen. Als men aan hem vroeg ‘wat wil je later worden, jongen?’ dan antwoordde hij steevast: “Rechter bij het Hooggerechtshof.” Hij speelde ook graag basketbal. Daar kreeg hij als tiener ook het gestalte voor: hij was 1 meter 90 lang. Zijn bijnaam in de middelbare school was dan ook ‘Big Floyd’.

Vrienden herinneren zich Floyd als een vriendelijke reus. “Hij was een zachtaardige man”, zo laat ene Hawkins optekenen. “Ik zag hem als een groter broer.”

Floyd studeerde in 1993 af aan Yates, en hij droomde ervan basketbal in de NBA te gaan spelen. Hij kreeg een basketbalbeurs en trok naar het South Florida State College, maar daar voelde hij zich niet erg thuis. Hij hing zijn basketsloefkes weer aan de haak nog voor het tweede schooljaar voorbij was.

Eens terug thuis begon hij op te trekken met jongelui die zich met rap bezighielden. Zo kwam hij op een keer over de vloer bij DJ Screw, een rapper die in Houston wel wat bekendheid genoot. Floyd schudde daar een flow uit zijn mouwen waar DJ Screw diep van onder de indruk was. In de jaren negentig nam Floyd enkele plaatjes op met verschillende rappers.

Maar rappers balanceren niet zelden op het randje van de criminaliteit, en ook Floyd maakte de ‘overstap’. In 1998 werd hij een keertje in de boeien geslagen voor een diefstal, nadien verschillende keren voor drugsbezit. In 2009 belandde hij achter de tralies na een brutale gewapende overval op een zwangere vrouw. In 2013 kwam hij weer vrij onder voorwaarden.

In 2014 verhuisde Floyd samen met zijn vriendin Roxie en hun dochter naar Minneapolis, omdat verschillende van zijn jeugdvrienden naar ginds getrokken waren. Daar ging hij aan de slag als buitenwipper bij Conga Latin Bistro: een club waar rappers en technokunstenaars optraden.

George Floyd kluste ook bij als p0rno-acteur. Zo speelde hij hij ‘George the Landlord’ in een dubbelpikante prent van TheHabibShow.

https://youtu.be/alimh9mKhJ4

Nu kwam George Floyd om het leven tijdens een arrestatie, nadat hij ergens wilde betalen met een vals briefje van twintig dollar. Volgens de autopsie stierf hij ten gevolge van een hartstilstand, die allicht dan weer het gevolg was van een combinatie van de hardhandige manier waarop agent Derek Chauvin met hem omging, medische problemen die hij reeds had en druggebruik. Volgens diverse media gebeurde er ook nog een tweede autopsie waaruit bleek dat Floyd omkwam door verstikking omwille van de agent zijn knie in zijn nek, maar dat rapport vinden we vooralsnog niet terug.

Uit dat ‘eerste’ autopsierapport blijkt overigens nog meer. Dat hij antistoffen had voor het coronavirus, en dus eerder een besmetting had opgelopen. En ook dat hij positief was voor cannabis, amfetaminen en fentanyl/metaboliet.

Wat George Floyd ook was, en wat-ie ook op zijn kerfstok had: hij was ook een partner en een vader. En als agent Derek Chauvin daadwerkelijk verantwoordelijk is voor zijn dood, dan is Chauvin in feite een moordenaar en moet hij daarvoor gestraft worden.

 
 
 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.