Excuses aanbieden, bleek voldoende.

Je mag hem of je mag hem niet, maar je moet het maar doen om als partijvoorzitter aan te blijven terwijl zowat iedereen je buiten wil.

Je stampt iedereen in de spreekwoordelijke kloten, je zet het hele land op z’n kop, je saboteert alle onderhandelingen, je wordt binnen je eigen partij beschuldigd van nepotisme en despotisme, je overlegt niet en met niemand, je speelt al rampetampend cavalier seul, er is zelfs niemand van de Vivaldi-coalitie die het erg vindt, moest je opzij worden gezet en toch mag je gewoon blijven zitten waar je zit. Chapeau!

Er was vandaag partijbestuur bij de MR en om te beslissen of men nog langer met Bouchez de woelige zee op wilde. Vooraf werd harde taal gesproken. Waals minister Jean-Luc Crucke vond het probleem fundamenteel: “Het is een kwestie van weten of het vertrouwen er nog is.” MR-Kamerlid en voormalig minister Denis Ducarme zei op de Franstalige zender LN24: ” Het doet me vooral pijn voor de partij, deze episode maakt me niet trots om liberaal te zijn. We gaan proberen uit het partijbureau te komen met een consensus. Dit kan niet blijven duren, het imago dat we uitstralen naar de bevolking toe is walgelijk.”

Verschillende partijbonzen eisten zijn ontslag, maar Bouchez weigerde om op te stappen. Dat er geen procedure bestaat om de MR-voorzitter af te zetten, kwam hem goed uit. Bouchez bood zijn excuses aan en daarmee was voor Waalse liberalen Kees klaar.

“Het moet een partij zijn van vrouwen en mannen”, zegt Waals minister van Financiën en Begroting Jean-Luc Crucke. “ Die garanties moeten er zijn. Hij heeft zijn excuses aangeboden.”

Il faut le faire!