Na 34 jaar geeft erfelijk materiaal misschien eindelijk antwoorden.

28 doden en een onderzoeksdossier van miljoenen pagina’s, volledige DNA-profielen, maar geen daders en in 2025 verjaart de zaak. Er is dus haast bij.

Wat men in de jaren 80 niet kon, kan nu wel op vlak van technologie. Het gerecht beschikte al die tijd over twee volledige DNA-profielen van de daders. Die werden gevonden op een sigaret en op een kogelwerende vest. Men wil nu van iedereen die van ver of dichtbij in het dossier van de Bende van Nijvel wordt genoemd, een DNA-staal afnemen en die gaan vergelijken.

Het gaat over oude verdachten – waarvan sommigen al een DNA-staal afstonden – maar ook om al wie in het profiel van de daders past of zich in een milieu begeeft/begaf waarin criminaliteit van die aard een voedingsbodem vindt: het klassieke criminele milieu, extreemrechtse kringen en de voormalige rijkswacht.

Het DNA-onderzoek is sinds de jaren tachtig enorm geëvolueerd. Vandaag kan men een gemengd DNA-profiel uit elkaar halen. Die methode leverde tien nieuwe zuivere DNA-sporen op. Het zijn die profielen die men nu wil controleren.

De onderzoekers laten weten dat de grote DNA-operatie geen wanhoopspoging is, maar een berekende strategie. Al kan je je , na 34 jaar, wel vragen stellen bij die uitspraak. Het bende-dossier is onze versie van Kennedy-dossier. Veel vragen, veel blunders, veel schijn, veel doofpot en weinig antwoorden. Desondanks denkt iedereen in het land wel te weten vanwaar de daders komen.

Doofpot is een Belgisch streekgerecht.