Dat je Bitcoins kan gebruiken om te beleggen, wist je waarschijnlijk al. En dat je er tegenwoordig ook games mee kopen kan, hoeven we waarschijnlijk niet te vertellen. Maar vandaag de dag kan je ook gewoon Bitcoins verdienen door zelf te gamen. Nee, dan hebben we het niet over casino’s waar verdienen een verbloemde manier is om een gokverslaving te verantwoorden. Het gaat over echte games waarvoor je geen cent hoeft op te hoesten. Tenzij je dat echt wilt, natuurlijk.

Neem bijvoorbeeld de geocaching game Takara. Het enige wat je moet doen is naar de juiste plaats wandelen en daar jouw Bitcoins claimen. Heerlijk actief, zoals je het ook van games zoals Pokémon Go kent. Natuurlijk is het spelletje wel afhankelijk van de goodwill van anderen. In Japan is het bijvoorbeeld heel populair, maar bij ons is het minder bekend. Even kijken leert dat we in het centrum van Brussel, niet eens zo ver van kampeerplaats Warandepark, zomaar 4.000 bits (4% van 1 volledige Bitcoin code) kunnen cashen. Leuk, maar veel meer dan dat lijkt er in België vooralsnog niet te vinden.

Dan is het spelletje Blockchain game misschien wel lucratiever. Bij dit spelletje moet je zelf een blockchain maken. Letterlijk, want je bouwt een blokkenketen. Het doel is om een zo lang mogelijke keten te bouwen. En in ruil voor jouw prestaties kan je echte Bitcoins verdienen. Tijdens jouw bouwactiviteiten krijg je uiteraard wel af te rekenen met soms irriterende advertenties, wat het financieel verhaal achter het spelletje weet te verklaren. Maar hé, bij andere verslavende spelletjes is dat ook het geval en nu krijg je er gewoon een vergoeding voor. Het spelletje is verkrijgbaar voor zowel Android als iOS.

Het nadeel van het voorgaand spelletje is dat het al snel eentonig wordt en het vervolgens enkel nog om het verdienen draait. Bij de game Bitcoin Alien Run is dat toch anders. Hier speel je met Daniel D’Alien (hoe origineel), waarmee je doorheen het spel rent zonder ergens tegenop te botsen. Of dat is toch de bedoeling, want het is een stuk moeilijker dan het lijkt. Het spelletje doet denken aan de runner games uit de jaren negentig. Vooral je reactiesnelheid en jouw stressbestendigheid worden al snel op de proef gesteld. Het leukste is dat er elke dag opnieuw levels worden toegevoegd, hoewel het verdienen van Bitcoins natuurlijk ook interessant is. Verwacht er niet rijk van te worden maar kijk bovenal uit naar een leuk en verrassend spelletje waardoor je, mogelijks tot frustratie van jouw eindbaas, toch een stuk langer in het kleinste kamertje vertoeft.

Wanneer we het hebben over verslavende games, dan is het spelletje Oh Crop! misschien wel het beste voorbeeld. Bij dit spelletje moet je projectielen ontwijken of er net voor zorgen dat vijanden elkaar raken. Heel leuk, maar bij dit spelletje verdien je niet automatisch Bitcoins. Je moet er immers voor zorgen dat je in de toplijstjes terechtkomt. Om echt in de prijzen te vallen moet je dus tijd te veel hebben. Ideaal voor wanneer jouw eindbaas jouw ellenlange toiletbezoekjes kotsbeu is. Maar dien jouw ontslag niet zelf in, want rijk zal je er sowieso niet van worden.

Last but not least is er dan weer het spelletje BitQuest. Het is een spelletje speciaal voor fans van Minecraft. Je kan er je eigen wereld bouwen, een verhaal verzinnen en de volledige controle in handen nemen. Net zoals je het van Minecraft gewoon bent. Waar de Bitcoins in het verhaal voorkomen? Bitcoins worden in het spel, net zoals Dogecoin, als betaalmiddel gebruikt. Je kan ze dus aankopen, je kan ze verhandelen en je kan Bitcoins vinden door te minen. En nee, deze keer heb je er geen peperdure IJslandse server voor nodig.

Geschift of geniaal? Wie zal het zeggen. Het staat echter vast dat gamers er al langer van dromen om van hun hobby hun job te maken. Game-ontwikkelaars zijn dan ook voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om die droom te vervullen. En daar willen ze uiteraard ook zelf de vruchten van plukken. Door beloningen uit te delen, kopen ze populariteit. En die populariteit zorgt voor advertentie-inkomsten. Maar ach: zolang het maar een goed spelletje is, toch?

(Geschreven door Danny)

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.