Omvangrijke gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne.

Het lijkt er op dat Rusland en Oekraïne weer vrienden willen worden. Vandaag werden tussen beide landen 70 gevangen geruild: 35 Russen en 35 Oekraïense.

Voor de Oekraïense president Zelenski was dit een campagne-belofte en dus een prioriteit: “Onze jongens thuis brengen.” Dat kon hij alleen maar door onderhandelingen met vijand Rusland op te starten. Laat Putin nu ook enkele zoons weer naar huis willen brengen: Deal dus.

Dat een van hen Tsemach is, de man verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 waarbij er voornamelijk Nederlandse slachtoffers vielen, is blijkbaar alleen voor Nederland een probleem. Voor Rusland en Oekraïne, die een oorlog met mekaar uitvechten waarbij al meer dan 13.000 doden vielen, is het slechts een detail en een zoenoffer voor de vrede.

Of het daadwerkelijk tot vrede zal leiden, is nog maar de vraag. Zeker is dat met deze ruil een belangrijke hindernis voor overleg uit de weg is geruimd.

Nederland is razend, maar internationaal wordt de gevangenruil toegejuicht. Naar goede gewoonte ging Trump meteen aan het tweeten en noemde het ‘een eerste stap naar de vrede.’

Nederland heeft Rusland gevraagd om Tsemach uit te leveren, maar de kans dat de ‘grote beer’ haar verloren zoon laat gaan, is zeer klein.