Belgische specialisten willen honden inzetten als virusscanners.

Niet alleen Duitsland zet honden in als virusscanners, ook in ons land is men bezig met het opleiden van speurhonden voor het opsporen van besmette mensen. De universiteit van Gent, Luik en het Belgische bedrijf K9 Detection Belgium, onderzoeken met honden zweetstalen van besmette coronapatiënten en willen deze maand nog starten met opleidingen.

De luchthaven van Dubai zet nu al honden in om corona-besmette reizigers te detecteren. K9 Detection Belgium leidt al sinds 1992 politie-en speurhonden op en wil in samenwerking met Belgische universiteiten honden gaan trainen volgens de methode van Dubai. Die bestaat erin om met een wattenstaafje een zweetstaal te nemen van tussen de oksels en tussen de benen, omdat het lichaam daar een bepaalde geur afgeeft als mensen ziek zijn. Een hond detecteert dus niet het virus zelf, maar de reactie die het virus teweegbrengt in de geur van onze zweetklieren. Op die manier is de werkwijze veilig voor dier en begeleider. De honden gaan dus geen mensen uit de massa plukken, maar opereren in een aparte ruimte en doorzoeken daar zweetstalen. Men heeft onmiddellijk een uitslag die voor 80 procent correct is.

Voor de opleiding gaat men jacht- en herdeshonden gebruiken, Mechelaars, beagles, labradors en springer spaniels. Het is nog slechts kwestie van het vinden van zweetstalen. K9  heeft zowel zweet van besmette als zweet van niet-besmette mensen nodig. De formaliteiten om een en ander mogelijk te maken, zijn afgerond en de eerste besmette stalen worden doorgegeven door de ziekenhuizen. Voor de niet besmette stalen – enkele honderden – moet men zelf zorgen. Vanaf dan kan het snel gaan. K9 maakt zich sterk dat tegen het einde van augustus de eerste honden in de Brusselse luchthaven kunnen worden ingezet.