Veiling van Cobain’s Martin-gitaar overtreft alle verwachtingen.

Kurt Cobain was een tragisch genie. Met zijn band Nirvana gaf hij een nieuwe twist aan de muziek. Maar Kurt kon niet van het verboden snoepgoed blijven en werd lid van de Club van 27. De Club van 27 is een club waar je liever niet bij hoort. Het toeval wil dat een grote groep beroemde muzikanten is overleden op 27 jarige leeftijd, meestal door overmatig drugs- en alcoholgebruik. Het verband viel voor het eerst op in jaren ’70 toen kort achter elkaar Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin en Brian Jones allen op 27 jarige leeftijd overleden. De ‘club’ bevat momenteel 45 leden. Wie tot de club behoort, stijgt enorm in waarde. Daar hebben de leden zelf weinig aan, de nabestaanden des te meer.

Alles wat Cobain in zijn vingers heeft gehad – behalve zijn vriendin Courtney Love – is goud waard. Eind vorig jaar ging het golfke van hem voor 300.000 euro onder de hamer. Maar de guitar van het legendarische MTV-Unplugged-optreden (vijf maanden voor zijn dood) breekt alle records. Experten hadden de de gitaar op 1 à 2 miljoen dollar geschat, maar de Martin D-18E van 1959 ging voor 6,01 miljoen dollar (5,36 miljoen euro) de deur uit.

Het vorige recordbedrag voor een gitaar bedroeg 3,95 miljoen dollar, voor een Black Strat Fender Stratocaster van David Gilmour van Pink Floyd.

Tijdens het MTV-optreden, maakt Cobain nog een opmerking over een gitaar die te koop is voor 500.000 dollar (zie video) en hoe onwaarschijnlijk dat wel niet is. Hij moest eens weten!