Ex van de dader doet haar verhaal over een gewelddadige man.

22 jaar na de feiten bekent Stephaan Du Lion (55) de tot nu toe onopgeloste moord op Eve Poppe en biecht tegelijk nog twee andere moorden op. De advocaat van het slachtoffer, Walter Damen, vreest dat hij mogelijks nog meerdere moorden op zijn geweten heeft.

In een interview met Het Laatste Nieuws vertelt de ex van Du Lion dat ze doodsbang voor hem was. Ze was in de jaren tachtig met hem getrouwd omdat ze zwanger van hem was. Stephaan werd ‘gene gewone’ genoemd. Iedereen die hem kende, herinnert zich wel dat hij zijn ex een keer in de kofferbak van zijn auto gooide en naar een café reed om wat te gaan drinken. De vrouw liet hij achter in de koffer terwijl hij aan de toog ging zitten. Dat iedereen riep om ze uit de koffer te halen, kon hem niet schelen. Het werd een smakelijk verhaal om mee op te scheppen.

“Als hij boos was, sloeg hij alles kort en klein”, vertelt de eerste echtgenote van Du Lion, die anoniem wenst te blijven. “Het was een bruut.”  Zijn stemming kon van het ene moment op het andere omslaan. “Hij gooide me een keer op de grond toen ik zijn kleren aan het strijken was. Hij kwam boven op me zitten en drukte met zijn knieën op mijn armen, terwijl hij het hete strijkijzer vlakbij mijn gezicht hield. Als hij kwaad was, greep hij me altijd vast bij de keel”, vertelt de vrouw die sindsdien het nog altijd moeilijk heeft wanneer iemand te dicht komt.

Bij hun scheiding vroeg de rechter of het waar was dat Du Lion zijn vrouw sloeg, waarop hij zonder blikken of blozen antwoordde van “Ja natuurlijk, ze verdient het!”

De ex van Du Lion heeft meerdere keren aangifte gedaan bij de politie. “Maar dat leverde eigenlijk niets op”, zegt ze. “Het waren andere tijden.”

Stephaan is één keer opgepakt in verband met een aanranding, maar of hij een seksuele afwijking zou hebben, durft de ex niet te beweren. Hij zei wel eens als grap dat het beroep van glazenwasser zo zijn voordelen had, omdat je wel eens in een badkamer kon meekijken. Misschien was dat niet echt een grap, bedenkt ze nu.

De ex geeft een tip aan de speurders om nog de onopgeloste moord van de 17-jarige Tania Van Kerkhoven te onderzoeken. Dat idee sluit zich aan bij advocaat Damen, die denkt dat Du Lion nog wel eens meer moorden op zijn geweten zou kunnen hebben.

Als er een proces komt, wil ze de stem zijn van zij die niet meer kunnen spreken zijn. Ze wil komen getuigen.