Moet je elke dag thuis netjes luisteren naar de instructies van de vrouw des huizes?

Dat kan op den duur irriteren. Wel, haar stem kan je misschien nooit het zwijgen opleggen, maar die van de app Google Assistant op je tablet of smartphone nu wel. De slimme assistent die je ieder moment kan oproepen en kan bedienen door een zin te beginnen met ‘OK, Google’ en vervolgens een vraag te stellen, kan je voortaan ook voorzien van een Nederlandse mannelijke stem.

Vanaf heden krijgt iedereen die de Google Assistent installeert te maken met een vrouwen- óf mannenstem. Welke je krijgt wordt willekeurig bepaald, het is altijd mogelijk alsnog voor een assistent met een ander geslacht te kiezen, meldt Google. 

Wil je die nieuwe mannenstem van Google eens beluisteren ? Zo wijzig je de stem van jouw Google Assistent: 

1. Klik op de startknop van je Android en houd die vast, of zeg “Oké Google”. 

2. Ga naar je account. 

3. Tik rechtsboven op je profielfoto of je initiaal en dan Instellingen.

4. Tik op Assistent en dan Assistent-stem.

5. Kies een stem.

Of je kan alvast naar dit fragmentje luisteren:

Nochtans zullen vele gebruikers niet overschakelen, daar uit onderzoek van Google blijkt dat de meeste mannen toch liefst een vrouw horen: dat geldt voor 51,7 procent, tegenover 10,5 procent die liever een man hoort. De overige gebruikers hebben geen voorkeur. 

De persoon van de nieuwe mannenstem wordt trouwens buiten de publiciteit gehouden, omdat Google niet wil dat mensen een beeld van de assistent opgedrukt krijgen. “Iedereen mag zijn eigen beeld vormen.”

Google maakte voor de stem gebruik van WaveNet, een kunstmatige intelligentie ontwikkeld door Google DeepMind, waarbij geen lettergrepen aan elkaar worden geplakt om woorden te vormen, maar elke klank door de computer gegenereerd wordt.

Nu maar hopen dat de genderneutrale gebruikers niet hun eigen stem gaan opeisen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."