We weten niet of we dit nieuws leuk of beangstigend moeten vinden. Google heeft namelijk een algoritme dat kan voorspellen wanneer een patiënt doodgaat.

Het is niet zo dat Google in het wilde weg wat voorspelt. Integendeel: ze kunnen met 95 procent accuraatheid voorspellen wanneer een ziekenhuispatiënt zal overlijden. Ze hebben hier natuurlijk een hele hoop persoonlijke gegevens van de patiënt voor nodig. Bij een bepaalde moeilijke zaak analyseerde het systeem zo’n 175.639 dossiers en kon zo de kansen van een patiënt met uitgezaaide borstkanker redelijk correct voorspeld worden.

Google staat met DeepMind, een project dat kunstmatige intelligentie ontwikkelt, duidelijk zeer ver. Onderzoekers kunnen met behulp van gigantische datasets de overlevingskansen van patiënten redelijk goed bepalen. Ze testten dit uit in twee verschillende ziekenhuizen. In het eerste ziekenhuis waren de voorspellingen voor 95 procent correct. In het tweede hospitaal was het zo’n 93 procent correct. In beide gevallen is dit veel nauwkeuriger dan onze huidige systemen.