Al eens geprobeerd te Skypen in een drukke omgeving, zonder uw keel schor te schreeuwen? Verleden tijd als het van Google afhangt.

Als mens hebben we de eigenschap ons wat sterker op een spreker te concentreren  om te horen wat hij zegt als er op dat moment misleidende achtergrondgeluiden zijn. Een microfoon daarentegen kan dit niet en neemt zonder onderscheid alle geluiden op. Dankzij een beetje hulp van kunstmatige intelligentie heeft Google een techniek ontwikkeld, dat specifieke stemmen kan herkennen en uitfilteren.

Het deep learning-systeem is getraind om naar individuele mensen te kijken terwijl ze praten en op die manier het geluid te matchen met de persoon en het zo te isoleren in een apart audiospoor. Hoe dit in zijn werk gaat, ziet u in de twee onderstaande voorbeelden.

Critici waarschuwen nu al op het gevaar voor een schending van privacy, want met deze technologie kunnen gesprekken woord voor woord gevolgd worden, ook al bent u er zich niet bewust van. Gedaan dus met fluisteren tegen de maten, telkens er een mooie dame passeert. Google is watching hearing you!

 

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."