Wanneer het over barbecueën gaat, lees je vaak heel wat tips om insecten op afstand te houden. Maar nu is ook een nieuwe trend aan een opmars bezig: insecten voor op de barbecue. Geef mij nog maar even een krokante krekel! Of nee, toch liever een vette meelworm. En intussen maar vliegen wegslaan…

Je kan het zo gek niet bedenken. Toch is insecten eten eigenlijk niet eens zó onlogisch. Ze hebben immers heel wat voordelen te bieden. Wie ze geproefd heeft kan het beamen: ze zijn heel bijzonder, maar helemaal niet slecht. Wennen, dat wel. Meelwormen blijken bijvoorbeeld naar popcorn te smaken, terwijl buffalo’s (nee, niet de Gent-supporters) doen denken aan bacon. Bovendien zou het ook nog eens een duurzame keuze zijn. Tot tien keer duurzamer dan vlees! Volgens sommigen is dat meteen ook de verklaring waarom Calvo zo’n muggenzifter blijkt te zijn.

Alle gekheid op een stokje. Hoe eet je nu best jouw krekelbrochette? Op de gasbarbecue, zo blijkt. Dat is ook logisch. De meeste gevriesdroogde insecten zijn immers reeds zachtjes geroosterd. En wanneer je ze vervolgens op kolen zou bakken, zou de rooksmaak primeren. Insecten zijn heel delicaat en enkel met een gasbarbecue blijft hun smaak goed behouden. Vergeet wel niet even wat kruiden toe te voegen, dat blijkt toch een wereld van verschil te zijn.

Uiteraard hoeft het helemaal niet zo ver te gaan dat je echt de insecten op de barbecue hoeft te zien relaxen. Er bestaan immers ook een aantal toegankelijkere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan voorverpakte meelwormburgers. Ja, zo hard zijn insecten tegenwoordig al ingeburgerd. Eigenlijk zien zij er niet echt anders uit dan een gewone hamburger. De smaak is natuurlijk wel compleet verschillend. Maar zo hoef je je alvast niet af te vragen of wat op je bord ligt eten is of eerder een vies insect dat je van je af hoort te slaan. En met verse groentjes, tomaat en heerlijke barbecuesaus smaakt zo’n burger ook nog eens verrassend lekker. En dat geeft de burger weer moed.

Dat laatste blijkt ook noodzakelijk te zijn. Insecten smaken nogal snel droog en dus moet je er echt wel creatief mee omspringen. Een brochette met paprika, krekel en ui doet het op de gasbarbecue bijvoorbeeld altijd wel goed. En in het andere geval maak je maar beter gebruik van dipsausjes, een bordje met verse groenten en een kotsemmer. Want je weet maar nooit, zeker indien je ook nog eens de Chapulin Exchange aan jouw gasten serveert.

Onthoud wel dat vegetariërs het niet altijd eens zijn over meelwormen en krekels. Sommige vegetariërs vinden het oké, terwijl anderen het al even verderfelijk vinden als een stel Chicken McNuggets. Voorzie daarom misschien toch maar beter een aantal alternatieven. Algenhotdogs blijken het bijvoorbeeld ook goed te doen. En wanneer nonkel Frans langskomt, eens goed kritisch om zich heen kijkt en vervolgens een eigen rumpsteak uit z’n mouw tovert, kan je ‘m uiteraard niet de weg naar de gasbarbecue ontzeggen. Geloof ons maar, want wij spreken uit ervaring.

(Geschreven door Danny)