Omstreden kunstenaar Maurizio Cattelan komt op bijzondere wijze in het nieuws.

In het geboortehuis van Winston Churchill, Blendhem Palace, werd een massief gouden toilet van meer dan 2 miljoen euro gestolen. Het toilet was een onderdeel van een tijdelijke tentoonstelling. Het was aangesloten en kon gebruikt worden door de bezoekers, mits ze de aanwezigheid van de bewakers erbij namen.

Hoe iemand er in slaagde om het ding te demonteren en onder zijn arm mee te nemen, wil de politie niet kwijt. Wel vertellen ze dat de verdwijning van het toilet voor wateroverlast zorgde.

Het lijkt wel of de Italiaans kunstenaar Maurizio Cattelan zelf achter de roof zat. De man schuwt de controverse niet. Hij zoekt de grens van de kunst op en gaat daar zonder meer over. Conceptuele kunst is voor niet-kenners vaak niet meer dan slechte smaak. Maar dat zal de kunstenaar worst wezen.

Zijn ‘verdronken Pinokkio’ in een waterbassin werd onlangs voor meer dan twee miljoen euro verkocht.

Maurizio hangt dode paarden op als kunst, zet agenten op hun kop tegen de muur of steekt een kinderwagen in brand. Maar dan allemaal heel kunstig gedaan.

 

Ons land kent een soortgelijke kunstenaar, Jan Fabre. Ook hij is in staat is om lucht als kunst te verkopen. Dat doet hij letterlijk. Wie de luchthaven van Zaventem binnenrijdt, kan de ‘man die de lucht meet’ (ook in goud) van Fabre op het dak zien staan. Enkele jaren geleden pakte hij in Gent de pilaren van de universiteit in met eetbare hesp.

Niet zo lang geleden kwam hij in het nieuws met het kunstproject waarbij hij katten van de trap van het stadhuis in Antwerpen gooide.

Maar wie eens op een gouden toilet zijn ei wil leggen, zal nog even moeten wachten.