“Verstrengen zonder duidelijke criteria, dat is geen goede manier van werken.”

Er komen geen strengere maatregelen in de provincie Antwerpen. Geen nieuws dus en daarom des te merkwaardiger. We proberen de logica te begrijpen, maar het ontgaat ons. Antwerpen is al een tijdje tot verboden gebied verklaard en werd in juli zelfs even op slot gedaan door de strenge, maar rechtvaardige gouverneur Cathy Berx. Het aantal besmettingen lag toen lager dan vandaag en toch komt Berx nu met slechts “warme aanbevelingen”.

GVA vroeg of de gouverneur toen niet overdreven had en kreeg een bijzonder antwoord: Nee. De ingreep was nodig en zeer effectief. We zijn in korte tijd van een besmettingsgraad van meer dan 2 (elke besmette persoon steekt gemiddeld twee anderen aan) naar 0,73 gegaan. Ik kick niet op strenge maatregelen. Ik wil alleen de curve weer in dalende lijn krijgen en een te grote druk op de zorg voorkomen. Daar zijn we allemaal mee verantwoordelijk voor. We kwamen toen ook net uit de eerste golf, met negenduizend doden en overbelaste ziekenhuizen. Het mocht niet opnieuw in die richting gaan, we wilden tijd kopen. Nu is het wachten op de barometer met de kleurcodes. We hebben handvatten nodig. Zomaar versoepelen en dan eventueel weer verstrengen zonder duidelijke criteria, dat is geen goede manier van werken.”

Sta ons toe dat deze redenering ons ontgaat. Is het feit dat we uit een eerste golf kwamen een argument om de avondklok in te stellen? Wordt er nu niets beslist omdat we wachten op kleurencodes? Moest Antwerpen-centrum vroeg gaan slapen omdat er 20 gevallen waren geregistreerd? Kreeg Antwerpen strenge maatregelen om tijd te kopen?

We zijn waarschijnlijk te dom om dit te kunnen begrijpen.