Greenpeace had dit jaar al 11 vergaderingen met EU

De milieuorganisatie Greenpeace heeft deze ochtend de partijbureaus van PS en Open VLD in Brussel beplakt met posters van de twee formateurs. Daarop zijn een verouderde Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) met grijze haren en de nodige rimpels te zien, samen met het opschrift: “Trots dat ik in 2020 voor het klimaat heb gekozen”.

Belangrijk om te weten is dat Greenpeace European Unit ingeschreven is in het zogeheten lobbyregister van de Europese Unie. Personeelsleden van deze organisatie proberen dus ook op Europees niveau het beslissingsproces te beïnvloeden.

Dit jaar waren er al 11 vergaderingen met leden van de Europese Commissie of kabinetsleden van de Europese commissarissen.

Een opvallende vergadering was deze met Thierry Breton in april over de “prioriteiten voor het coronavirus herstel” (Priorities for the Coronavirus recovery). Een beetje vreemde omschrijving, en zeker een vreemd onderwerp voor een ngo zoals Greenpeace.
Sinds 1 december 2019 is Breton Europees Commissaris voor de Interne Markt in de commissie van Ursula von der Leyen.

Een verslag van deze vergadering is spijtig genoeg niet beschikbaar en kan ook niet aangevraagd worden. Transparantie heeft ook bij de EU grenzen.

In de zomervakantie was er zelfs een meeting met Didier Reynders.

Volgens interne documenten van de EU zijn liefst 15 personen van Greenpeace ingeschreven als lobbyisten. Niet minder dan 8 personen van Greenpeace kunnen zomaar de gebouwen van de EU binnen en buiten. Tot slot participeert Greenpeace rechtstreeks in de besluitvorming van de EU. De toekomst zal groen zijn…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More