Medisch wonder of onverantwoord?

Zondag kwam Greg Van Avermaet stevig ten val in Luik-Bastenaken-Luik. Het verdicht: drie gebroken ribben, een breuk aan de ruggenwervel, een gescheurd schouderligament en een lichte klaplong. Einde verhaal voor de voorjaarsklassiekers die door corona najaarsklassiekers zijn geworden? Vergeet het maar, Van Avermaet sluit niet uit dat hij over twee weken de Ronde van Vlaanderen zal rijden. “Ben zwaar ontgoocheld. Geef mij nog een paar dagen om de situatie en de pijn in te schatten. Bedankt”, stuurt hij in een sms’je naar Het Nieuwsblad. Greg is ondertussen 35 jaar en in het achterhoofd rijpt het besef dat dit wel eens zijn laatste glansrijke seizoen zou kunnen zijn.

Maar hoe realistisch is zijn ambitie? Wielerarts Jan Mathieu heeft daar zware twijfels over. “Die schouder, ribben en ruggenwervel zijn misschien herstelbaar”, vertelt hij in Het Nieuwsblad. “Bij de ruggenwervel gaat het bovendien om een breuk aan een uitsteeksel. Dat is allemaal zeer pijnlijk en normaal gezien heb je zes weken nodig om hiervan te herstellen. Maar dat is nog op te vangen. Met pijnstillers en een goede taping kan je veel”

Van Avermaet zou niet de eerste renner zijn die miraculeus snel herstelt en zijn pijn verbijt. Kijk naar Wout Van Aert die vorig jaar nog revalideerde na een dramatische val en die nu de pannen van het dak fietst. Maar het is vooral de klaplong die wielerarts Mathieu zorgen baart. “Het gaat wellicht om een heel klein gaatje in de long. Maar dat moet echt wel volledig hersteld zijn. Want stel maar eens dat je valt in de Ronde en dat dit erger wordt, dan neem je wel een groot risico.”

Wielrennen is misschien de zwaarste aller sporten en wielrenners de de taaiste aller sporters, maar soms moeten ze tegen zichzelf beschermd worden.