“Kom niet naar België.”

Vanaf woensdag gaat Nederland in mini-lockdown en dat zorgt voor nervositeit bij de Vlaamse grensgemeenten. “Een sluiting van de grenzen zoals in het voorjaar moet voor mij niet, want dat zorgde voor heel wat miserie”, zegt burgemeester van Hoogstraten, Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) in GVA.

In de Noorderkempen hopen ze dat ‘den Hollander’ z’n eigen regels zal volgen. Ze roepen de noorderburen op tot solidariteit en vragen hen beleefd om ons te behoeden voor grensoverschrijdende verlangens.

Grote afwezige is – alweer – Europa. De maatregelen zijn nog niet afgekondigd of het is – alweer – ieder voor zich, zonder overleg tussen de verschillende landen, zonder overkoepelend scheidsrechter. Het gevaar verschuilt zich – alweer – aan de andere kant van de grens. Behalve als er profijt kan worden gehaald bij een oversteekje.

Wat doe je als cafébaas met de registratieplicht van het café? Stel dat de contact tracing als bij wonder morgen echt zou functioneren en er blijkt een besmetting te zijn gesignaleerd in een café in Postel, waar enkele Nederlanders gezellig hebben zitten proosten? Gaat men grensoverschrijdend werken, of mogen ze onze corona vrijblijvend mee naar huis nemen over de grens? Misschien een vraag voor de ‘president’ van Europa. Hoe heet die ook alweer? Juist, Charles Michel, de ‘zoon van’.

De politie gaat de volgende dagen alvast extra toezicht houden.