Griekenland wil niet langer het asielcentrum van Europa zijn.

Het zal je maar overkomen dat je in een paar jaar tijd van Idyllisch eiland evolueert naar een mega opvangcentrum van radeloze mensen. Het toerisme op het eiland Lesbos is door de crisis volledig verdwenen. De Griekse vluchtelingenkampen zitten afgeladen vol door de recente opstoot van vluchtende migranten. In het voorbije jaar zouden er maar liefst 60.000 mensen de oversteek naar Griekenland hebben gewaagd.

De noodkreet van de Grieken verstomt in de dovemansoren van Europa. Daarom gaat de nieuwe centrumrechtse Griekse regering zelf maatregelen nemen. Op de website van de Griekse overheid stond er een aanbesteding voor een drijvende dam. Het zou de eerste in zijn soort zijn: 2,7 kilometer lang, een halve meter uit het water en voorzien van verlichting.  De Grieken hebben ook nog plannen om nieuwe opvangcentra te openen voor vluchtelingen van wie de asielaanvraag geweigerd wordt om ze zo sneller te kunnen deporteren.

De plannen zijn een teken van de radeloosheid van de Grieken. Kun je je voorstellen dat Blankenberg ieder jaar overspoeld wordt door 60.000 radeloze mensen?