Gemeentescholen van Elsene mogen geen dieren meer bezoeken die worden gevangen gehouden.

Het schepencollege van Elsene vindt dat er andere manieren zijn om niet-inheemse dieren te observeren en verbiedt de scholen van hun gemeente om naar de Antwerpse zoo, het dierenpark Planckendael of Pairi Daiza te gaan.

Burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo-Groen) zegt dat een dierentuin geen pedagogische waarde heeft en dat er genoeg alternatieven zijn, zoals de kinderboerderij. Het is in ons land toegestaan om een mening te hebben, maar kan een gemeentebestuur om ideologische redenen ingrijpen in de pedagogische methoden van een school?

De Antwerpse zoo is om die reden dan ook zeer verrast. Wij krijgen jaarlijks 140.000 kinderen op bezoek”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Meestal worden die bezoeken in de klas voorbereid via ons digitaal platform, dat conform de eindtermen van het onderwijs is opgesteld. Het bezoek is doorgaans de laatste stap van het project.”

De zoo van Antwerpen wil het schepencollege van Elsene (Ps, Groen/Ecolo) uitnodigen om hun dierenparken te beleven. Vlaanderen heeft de strengste wetgeving over dierenwelzijn. De zoo werkt daar actief aan mee.