Groen verzet zich tegen nieuwe identiteitskaart die vingerafdrukken bevat.

In 2018 al keurde de kamer de maatregel goed om een overschakeling te maken naar identiteitskaarten met vingerafdrukken. Deze week starten 25 Vlaamse gemeenten met een testproject. Een nieuwe kaart met extra gegevens dus, maar tegelijk ook nieuw design. Dat ontwerp is voorlopig nog een goed bewaard geheim, het toevoegen van vingerafdrukken niet. Het idee komt niet van ons, maar van de Europese Unie die op termijn de nieuwe kaart in alle landen te verplichten en zorgde eerder al voor geanimeerde discussies.

Groen is het volledig oneens met de maatregel en startte vorig jaar al de campagne #ikweiger. “Mijn vinger krijg je niet”, klinkt het op de website van Groen. 

“Vandaag je vingerafdrukken. Wat morgen? Een overheid die haar burgers wantrouwt, is dat wel de overheid die wij willen? Wij zeggen #ikweiger: geen vingerafdrukken op onze identiteitskaart, laat staan in een databank.” Groen roept de burgers dan ook op om te weigeren om je vingerafdrukken te geven, wanneer men daar op de burgerlijke dienst van de gemeente om vraagt.

Volgens diezelfde website van Groen zouden al 10.502 mensen de petitie ondertekend hebben. De partij haalt drie argumenten aan om de petitie te onderteken. Fraude, veiligheid en privacy.

1. Deze maatregel zou fraude aan identiteitsdocumenten helpen voorkomen. Nochtans is deze fraude sterk gedaald en zijn er veel efficiëntere manieren om die te bestrijden

2. Een vingerafdruk op de identiteitskaart biedt geen garantie op meer veiligheid en zal geen enkele crimineel stoppen. De maatregel is buitenproportioneel.

3. Onze privacy is dierbaar. Een hacking wordt plots veel erger als het over biometrische gegevens gaat. Bovendien willen wij geen maatschappij waar elke onschuldige burger gescreend en gescand wordt.

En wat als je niets te verbergen hebt?