“Autorijden brengt de gezondheid ernstige schade toe. Stop ermee voor het te laat is.”

Bij Groen, Ecolo en cdH zijn ze ervan overtuigd dat auto’s heel erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom hebben ze een wetsvoorstel ingediend, om reclame voor auto’s in tijdschriften, wegreclame, tv-spots,… te verbieden voor bepaalde voertuigen. Enfin, zo’n beetje hetzelfde als reclame op tabaksproducten die jaren geleden verboden werd dus.

Concreet wordt in het wetsvoorstel voorgesteld dit toe te passen voor personenwagens die meer dan 95 gram per kilometer aan CO2 uitstoten, of meer dan 1.399 kilogram wegen. Voor bedrijfsauto’s wordt dit respectievelijk een uitstoot van 137 gram per kilometer, en een gewicht van meer dan 3.500 kilogram.

Met die regels worden niet enkel pakweg reclames voor dikke, snelle Duitsers verboden. Zelfs bijvoorbeeld een Ford Fiesta Trend met een driecilinder-koffiemolentje met amper 70 tamme pony’s onder de kap, voldoet niet: die heeft namelijk een CO2-uitstoot van 101 gram per kilometer.

Een Tesla Model 3 dan maar? Die heeft een uitstoot van nul, toch? Da’s waar, maar die zet dan weer teveel gewicht op de weegschaal, want die weegt net geen 1,6 ton…

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.