Het gecontroleerd laten woekeren van het virus is dan misschien toch geen goed idee.

De gezonheidsadviseurs van de Britse regering wilden het anders doen dan de rest van de wereld. Met de kudde-immunteits-theorie onder de arm, wisten ze Boris Johnson ervan te overtuigen om van alle Britten proefkonijnen te maken. Het plan was om het virus zijn gang te laten gaan zodat de bevolking immuniteit kon opbouwen. Pech voor diegenen die het niet zouden halen.

De theorie is van Sir Patrick Valance die zich baseert op de het verloop van de Spaanse griep van 100 jaar geleden. Thuis blijven hoeft niet, scholen blijven open blijven, pubs en restaurants ook. Terwijl de Hele wereld als het ware aan de valium zit uit angst voor de pandemie, boeren de Britten gewoon verder. Ze mogen zelfs de VS nog binnen. Niks aan het handje.

Na internationaal protest, besloten de Britse genieën om hun theorie nog eens tegen het licht te houden en ze kwamen tot een paar vervelende conclusies. Ze berekenden dat hun methode wellicht tot 250.000 doden zou leiden en dat 8 miljoen mensen in het ziekenhuis zouden moeten worden opgenomen. Bovendien bedachten ze dat de theorie nog nooit is getest en dus niet meer dan een theorie is.

Dus draaide de Britse overheid toch een beetje bij. Een beetje, want het nieuwe advies blijft nog altijd vrijblijvend: Wie koorts heeft en hardnekkig hoest zou zeven dagen thuis moeten blijven als ze alleenstaand zijn en twee weken als ze samenleven met anderen. Iedereen zou niet-essentiële contacten met anderen moeten vermijden, zeker wie ouder is dan 70. Thuiswerken wordt aangeraden. Het is beter om niet meer uit te gaan of te reizen. En wie tegen nu zaterdag ernstig ziek is geworden moet proberen gedurende twaalf weken sociale contacten te vermijden.

Volgens experten gaat dit laattijdig en lauw ingrijpen dramatische gevolgen hebben, maar aan de overkant van het kanaal is ‘anders zijn’ blijkbaar belangrijker dan gezond verstand.