De Britse premier Boris Johnson wil de oudere bevolking van zijn land offeren voor een theorie

De Britten doen het graag anders. Ze rijden links, meten met hun voeten en cultiveren het isolement. Terwijl de hele wereld de uitbraak van corona probeert te vertragen, wil Engeland het anders gaan doen;

De Britse regering volgt de herd-theory – de theorie van de kudde-immunitieit – die zo snel mogelijk zoveel mogelijk wil laten besmetten waardoor er een immuniteit wordt opgebouwd. Het voordeel daarvan zou zijn dat als het virus na de zomer aan een tweede ronde begint, de hele wereld kwetsbaar is, maar Engeland niet. Maar de theorie is een theorie en nooit getoetst. In feite maakt de komende maanden de hele Britse bevolking onderdeel uit van een massale proef van een theorie.

Viroloog Marc Van Ranst onderschrijft die theorie alleszins niet. Hij noemt het een middeleeuwse methode. Hij is lang niet de enige die de Britse aanpak veroordeelt. Critici vrezen dat er enorm veel mensen doodziek zullen worden waardoor de breekbare Britse gezondheidszorg zal worden verpletterd. De Britse premier Boris Johnson kondigde aan dat de Britse bevolking er rekening moet mee houden dat er vele geliefden vroegtijdig zullen sterven. Dat is een uitspraak die kan tellen.

In de praktijk zullen er minstens 36 miljoen mensen worden besmet die weer genezen om dan tot immuniteit te komen. Premier Johnson offert hiermee elke bejaarde Brit voor een theorie.