WHO waarschuwt de wereld.

106.000 nieuwe besmettingen met Covid-19. Wereldwijd zijn er bijna 5 miljoen mensen geïnfecteerd. Wie dacht dat we pandemie gepasseerd waren, heeft het mis. In de VS, Rusland, Brazilië en Saudi-Arabië woekert het virus op dit moment het hardst. “Bijna twee op de drie gevallen wordt in deze vier landen opgetekend”, aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebryesus. “We hebben nog een lange weg af te leggen.”Ook in Afrika lijkt het virus aan een dodelijke opmars begonnen.

In de VS is het aantal besmettingen gestegen boven de 1,5 miljoen. De afgelopen 24 uur vielen er daar 1.536 doden. De VS heeft ook het hoogste dodental ter wereld; 91,845. Maar ook Rusland en Brazilië krijgen rake klappen. Beide landen minimaliseerden de uitbraak, beide landen gaan nogal losjes om met de cijfers. In Brazilië werd voor het eerst de kaap van 1.000 overlijdens per dag overschreden, in Rusland spreekt men van een totaal van 308.705 besmettingen en slechts 2.972 sterfgevallen, een aantal dat alleen Poetin gelooft. Kort voor het einde van de islamitische vastenmaand is ook in Saudi-Arabië het aantal corona-besmettingen plots sterk toegenomen. Het ministerie van Volksgezondheid in Riyad meldde woensdag 2.691 nieuwe infecties.

In ons land lijkt het erop dat we de eerste golf gepasseerd zijn, al is het bang afwachten op de gevolgen van de versoepelingen van de lockdown.