Moldavië is ongeveer zo groot als België en ligt verholen tussen de twee ‘kolossen’ Roemenië en Oekraïne. Toeristen uit West-Europa komen er nog nauwelijks, maar het tij lijkt langzaam te keren.

Want wie wil er nu niet de grootste wijnkelder ter wereld eens bezichtigen? Milestii Mici is een wijnmakerij die een ondergrondse stad vol wijnen bezit. Met je eigen wagen of een gehuurd golfkarretje kan je als toerist in volle vaart door de donkere tunnels denderen. Links en rechts schieten wijnvaten zo groot als treinwagons voorbij. De kille, klamme lucht kruipt meteen ongemakkelijk onder je zomerjas.

Vroeger werd in deze tunnels kalksteen gewonnen om de Moldavische steden mee te bouwen. Nu herbergt het gewelfde gangenstelsel – 200 kilometer in totaal! – 20 miljoen flessen wijn, inclusief markante museumstukken, Wanneer bezoekers op eigen initiatief de tunnels gaan bezoeken is het gebruiken van een kaart geen overbodige luxe. De gangen van de wijnkelder hebben zelfs hun eigen straatnamen die verwijzen naar bekende wijnen zoals Cabernet, Aligote en Feteasca.

Naast de indrukwekkende opslagruimtes is het natuurlijk ook mogelijk om verschillende wijnproeverijen te houden, die gecombineerd worden met allerlei Moldavische gerechten. Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan…maar hier kom je niet toe met slechts één kan.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."