20 van de 819 woonzorgcentra melden een grote uitbraak van het coronavirus.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt het alarmerende nieuws dat er momenteel een grote uitbraak is van het coronavirus in Vlaamse woonzorgcentra. Een 20-tal centra melden dat er veel zieke bewoners zijn en dat ook het personeel uitvalt. Ondertussen wachten vele centra nog op mondmaskers en de beloofde tests, maar de federale regering mist blijkbaar de slagkracht om iets te ondernemen.

Vlaams minster van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil extra medisch personeel inzetten. “Aan de ene kant kijken we naar de thuisverpleegkundigen om hen mee in te zetten in de woonzorgcentra. Daarnaast heb ik een maand geleden al opgeroepen tot de medische reserve. Dat zijn mensen die zich als vrijwilliger aanbieden; artsen, verpleegkundigen of studenten geneeskunde. De directeurs van de woonzorgcentra kunnen daaruit putten”, zegt Beke in het VRT NWS.

Er zijn ook 20.000 testkits die gereserveerd zijn voor de woonzorgcentra. Dinsdag zou men daarmee aan de slag kunnen. De tests zouden de situatie in kaart moeten brengen. De vraag is wat men straks gaat doen, als de resultaten slecht zijn. Woonzorgcentra zijn sinds de lockdown afgesloten burchten, afgeschermd van de buitenwereld, maar niet afgeschermd van mekaar.

Meten is weten, maar weten is nog geen ‘doen’.