Rutten weigert om met Coens en De wever apart van gedachten te wisselen.

Voorzitter van CD&V Joachim probeerde tevergeefs om Rutten en De wever dit weekend bij elkaar te brengen. Maandag wordt door velen als D-day beschouwd voor de mogelijke vorming van de federale regering. CD&V herhaalde nog maar eens dat de partij in de eerste plaats kiest om mét N-VA te regeren.

De Christendemocraten zoeken naar een brede meerderheid in Vlaanderen. En al proberen ze N-VA en PS bij elkaar te brengen, zolang de PS een mogelijkheid zien om N-VA te passeren, plooien die niet. Open Vld speelt in dat plan een cruciale rol. Zolang zij de Vivaldi-coalitie van Magnette (zonder N-VA) blijven steunen, bestaat er de mogelijkheid voor de de PS om van de Vlaamse meerderheid een minderheid te maken.

Om dat te vermijden probeerde Coens, Rutten en De Wever bij elkaar te brengen. De reactie van Rutten was erg on-Vlaams. Zij weigerde een principieel elk ‘onderonsje’. “Als de informateurs ons uitnodigen, dan gaan wij daar steeds op in”, aldus Rutten. “De bal ligt in hun kamp.” Het woordje ‘informateurs’ is daarbij belangrijk. Aparte meetings met maar één van de twee informateurs en N-VA vallen daar niet onder. “Waar ben je dan mee bezig?”

Rutten wil overigens sowieso niet meestappen in een Vlaams front. Volgens de liberale politica kom je niet tot oplossingen door een front te vormen tegen de Franstaligen. Zij beweert bovendien dat er nooit afspraken zijn gemaakt voor een Vlaams front.

De Wever reageerde alvast op de nieuwjaarsreceptie van N-VA en stak de hand uit naar de socialisten door te stellen dat de verhoging van de pensioenen een prioriteit is. Voor Rutten – met wie de verstandhouding in de vrieskast zit – had hij ook een boodschap. “Wij zullen nooit in een regering zal stappen louter voor de meerdere eer en glorie van partijtoppers die graag minister of zelfs eerste minister zouden willen worden”, zei De Wever. “Wij willen een uitgewerkte oplossing voor de democratische onbestuurbaarheid van dit land en weigeren een regering te aanvaarden die geen meerderheid heeft in Vlaanderen.”