Glunderen in tijden van corona.

Plots is ze er weer: Gwendolyn Rutten. Het coronavius heeft haar duidelijk veel deugd gedaan. Ze kan weer lachen, samen met – partner in crime – Bouchez. Zij hebben de postjes veilig gesteld en blijven aan zet. Partijgenoot Patrick Dewael laat weten dat de bevolking het niet zou kunnen begrijpen als er nu plotseling iemand anders dan Wilmès aan het hoofd van de regering zou staan. Misschien vergist Dewael zich in het coronavirus, want Covid-19 is nu eenmaal een longziekte en geen hersenaandoening. De Wever deelt de “joepie-sfeer” niet en vraagt zich af waarom op de bewuste foto Groen-voorzitster Meyrem Almaci staat te juichen. “Waarschijnlijk omdat ze niet mee in de regering zit”, aldus De Wever op Radio 1. Hij spreekt over een “triest schouwspel”. 

“In een oorlogssituatie stuur je de beste ploeg, de toppers uit de Wetstraat, twee keer vijf ministers, naar het front. Een noodregering hadden we al, die zat er al. Het is dusmuch ado about very little. De restregering blijft gewoon zitten”, aldus De Wever. Hij haalt zwaar uit naar PS-voorzitter Paul Magnette die hij van woordbreuk beschuldigt. “Er was donderdag een princiepsakkoord met de PS, met dank aan Conner Rousseau van sp.a ook. We zouden daarbij een kleine regering maken van 10 ministers. Magnette heeft daarna zijn woord ingetrokken en niet gedurfd, en zelfs een veto tegen ons gesteld.” De PS was overigens niet de enige die niet met N-VA – de grootste partij van het land – wilde regeren. Ook ecoclo en cdH stelden hun veto.

De Wever beklemtoont dat hij nooit heeft gezegd dat hij premier wilde worden. “Ik heb dat nooit opgeëist, maar een aanbod gedaan. Ook hebben wij nooit geëist om eerst een staatshervorming te krijgen, dat is een leugen om ons eraf te rijden. Iedereen heeft dat gisteren erkend, anders had ik de vergadering gewoon verlaten”, aldus nog een erg verbitterde De Wever in De Ochtend van Radio 1.

N-VA wacht nu op teksten vooraleer zij het beperkte akkoord van de minderheidsregering zullen steunen. Zij willen de ploeg geen blanco cheque geven.