Open Vld-militante wil graag weten waar de stemmen vandaan komen waarmee na de verkiezingen niets wordt gedaan.

De afgelopen weken kregen we Amerikaanse verkiezingen te slikken. De autistische obsessie voor de statistieken van de corona-besmettingen maakte plaats voor het tellen van de Amerikaanse stemmen. Verkiezingen zijn met stip hét belangrijkste nieuws voor politici. “De dag van de verkiezingen is de eerste dag van de volgende campagne”, is een cliché in politieke kringen. Bij het gewone volk worden politici dan ook vaak opzij gezet als stemmen- en postjespakkers.

Echt lekker liepen de verkiezingen niet in de grootste democratie van de wereld. De waarheid is nauwelijks nog van de leugen te onderscheiden. Toch blijkt het Amerikaanse systeem onze Vlaams politici te inspireren. Gwendolyn Rutten – die zichzelf een gewone militant van Open Vld noemt – zou onze verkiezingsresultaten graag gedetailleerder geserveerd krijgen. “We moeten niet met een vergrootglas kunnen zien hoe er gekozen wordt op straatniveau, maar waarom in de grotere steden niet streven naar resultaten op wijkniveau?” aldus Rutten. Ze liet een ballonnetje los op Twitter en meteen ontstond er een geanimeerd digitaal tooggesprek waaruit blijkt dat onze Vivaldisten zeer enthousiast zijn over het enthousiasme van Rutten. Alleen CD&V-voorzitter Joachim Coens maakte zich de bedenking dat het geheim van de stemming ook wel belangrijk is.

Gwendolyn Rutten wil dus onderzoeken welke stappen nodig zijn om tegen de verkiezingen van 2024 meer details te kunnen krijgen van de uitslag. “Partijen gaan dus niet alleen standpunten moeten innemen, ze gaan in de eerste plaats kiezers moeten overtuigen om te gaan stemmen”, zegt Rutten in ‘Het Nieuwsblad’. We zouden de verkiezingen en de democratie beter kunnen begrijpen.

Over de manier waarop een president rechtstreeks wordt verkozen, zijn ze bij Vivaldi blijkbaar iets minder enthousiast. Hoe zou dat komen?

Heel nobel Van Rutten om straks beter te weten vanwaar de stemmen komen waarmee na de verkiezingen niets gedaan wordt. Leve de democratie.