Rutten helpt de PS (nog maar eens) een handje.

De ex-voorzitster van Open Vld, Gwendolyn Rutten,  deed gisteren in De Afspraak een merkwaardige uitspraak. “De N-VA hield ons en CD&V exact hetzelfde verhaaltje voor. Ze zeiden, stap alsjeblieft mee in een regering met N-VA en Vlaams Belang. We gaan jullie rijkelijk belonen, maar we willen Vlaams Belang mee aan boord”, aldus Rutten. Zeer verrassend, niet zozeer ‘wat’ ze zegt, maar ‘waarom’ ze het zegt.

Is dit doorgesproken met voorzitter Lachaert? Doet ze deze uitspraak bewust? Is het misschien ingefluisterd door iemand anders van de partij? Kan Open Vld het niet verteren dat ze uit de boot dreigen te vallen bij de federale onderhanlingen en sturen ze daarom een militantje het veld in met een politieke bommengordel? Is het een afrekening met De Wever (N-VA)? Is het een kadootje voor Magnette (PS) die ze tevergeefs opvrijde om zelf premier te worden? Of is heel kleinmenselijk simpel, en wil ze toch zo graag belangrijk zijn en is het dus niet meer dan wat zelfverheerlijking ten koste van Vlaanderen?

Vragen waarop we nooit harde antwoorden zullen krijgen. Maar een politieke bomaanslag is het alleszins. Gwendolyn Rutten maakt met haar démarche de N-VA weer wat moeilijker – om het woord ‘onmogelijk’ niet te gebruiken – verteerbaar bij de Franstalige partijen.

“Ik zal weer een miltant zijn, tussen de militanten, en daar kijk ik naar uit”, zei Rutten bij haar pijnlijk afscheid als voorzitter. Dat leven als militant valt de vleesgeworden ambitie blijkbaar zwaar.