Perverse waanzin vermomd als charme.

Hannibal is het vervolg op de bloedstollende thriller The Silence of the Lambs. We zijn een paar jaar na het einde van het einde van Silence of the Lambs en psychopaat Hannibal Lecter – meesterlijk gespeeld door Anthony Hopinks – is ontsnapt uit zijn zwaarbewaakte gevangenis. De onvergetelijke gentleman-kannibaal en briljante psychiater Hannibal Lecter leidt tegenwoordig een lekker rustig leven in de Italiaanse stad Florence.

Aan die rust komt een einde wanneer een van Lecters oud-patiënten uit is op wraak. Mason Verger (Gary Oldman) geeft Hannibal de schuld van zijn verminkingen en wil dat die daar voor boet. Voordat het zover is, moet hij Lecter wel eerst terug naar Amerika zien te krijgen. Verger, die stevig doorgedraaid is, gebruikt FBI-agent Clarice Starling als lokaas. Wie Silence of the Lambs heeft gezien, weet dat Starling en Hannibal een bijzondere band hebben en dat zij zich niet zomaar door eender wie laat gebruiken of manipuleren.

De rol van Clarice Starling wordt gespeeld door Julianne Moore en niet door Jodie Foster, die die rol in Silence of the Lambs voor haar rekening nam. Zij bedankte ervoor om dat in Hannibal nog eens te doen: ze wilde het personage niet verloochenen. Op aanraden van Anthony Hopkins gaf regisseur Ridley Scott de rol aan Julianne Moore.

Nochtans had Hopkins ooit verklaard om nooit een vervolg te willen draaien omdat hij schrik had zelf het slachtoffer te worden van een of andere wacko. Er was vijftien miljoen dollar voor nodig om die angst weg te nemen.

Anthony Hopkins levert ons het meeste geliefde/gehate-personage uit de filmgeschiedenis. Als smeerlap staat Hannibal eenzaam op nummer één van de lijst der film-smeerlappen.

CAZ / 14 maart, om 20:40 – 23:00 : ‘Hannibal’