23 vaccins die men reeds test op mensen.

Woensdag kwam uit de Verenigde Staten nieuws dat klonk als een ‘halleluja’: farmareus Moderna zou een werkend coronavaccin hebben. Toch zou het volgens The Guardian nog even duren voor het op grote schaal kan worden uitgedeeld. Als het ooit zover komt. Moderna meldde reeds in mei dat het een vaccin had getest op 45 proefpersonen en dat zij allemaal een immuunreactie gaven. De tests van toen zijn nog een keer onderzocht en het gezaghebbende New England Journal of Medicine schreef dat na een nauwkeurigere evaltatie de resultaten nog altijd positief waren.

Toch blijven experten voorzichtig en wijzen ons erop dat het middel nog altijd maar in een vroege ontwikkelingsfase zit. Het moet nog naar de zogenaamde fase 3 waarbij men tienduizenden patiënten moet testen.

Moderna is overigens niet de enige farmaceut die op zoek is naar een vaccin. Wereldwijd werken meer dan 150 laboratoria aan een vaccin tegen Covid-19. Drieëntwintig van hen voeren reeds testen uit op mensen. Drie laboratoria hebben fase 3 reeds bereikt en voeren dus op grote schaal testen uit op mensen.

Hoe dan ook, verwacht men dat een bruikbaar vaccin pas begin 2021 beschikbaar zal zijn. Maar dat is lang niet het enige probleem. Vermoedelijk zullen de vaccins slecht gedeeltelijk effectief zijn en dan is het nog maar de vraag hoe lang het vaccin bescherming zal bieden en of het zowel voor jong als oud zal werken. Dat miljarden mensen moeten worden gevaccineerd is nog een ander – en misschien nog het grootste – probleem. Voor wie zal het het beschikbaar zijn, wie eerst en hoeveel gaat het kosten?

De wereld zal het dus voorlopig moeten stellen met een ‘nieuwe normaal’.