Hebben we nu al een vaccin?

Het lijkt te mooi om waar te zijn, laten we hopen dat het niet zo is.

Is het het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson gelukt om zes maanden vroeger dan verwacht met een vaccin tegen Covid-19 te komen? Bij J&J zijn ze alvast zo overtuigd van hun zaak dat ze een enorm zakelijk risico nemen en deze zomer de productie al opstarten. Dat wil zeggen dat zullen produceren en testen tegelijk, zodat men klaar is om het vaccin te verdelen vanaf het moment dat de testresultaten positief zijn afgerond. Als de proeven niets opleveren, dan moeten ze de voorraad weggooien. Dat is een gok die hen óf tot de helden van deze eeuw maken, óf waarmee ze hun bedrijf in gevaar brengen.

Wereldwijd zullen er miljarden vaccins nodig zijn. Een firma die die bestelling kan binnenhalen zit op rozen. Toch beweren ze bij J&J dat het hen niet om de winst te doen is. Zij gaan ervan uit dat het vaccin voor 5 tot 10 euro beschikbaar zou moeten zijn. De grote winst zit ‘em natuurlijk niet in de prijs per stuk, maar in het volume.

Normaal gezien rekent men op vijf tot tien jaar voor het ontwikkelen van een vaccin. Als het J& J lukt om het binnen enkele maanden klaar te spelen, dan kan je dat vergelijken met de honderd meter lopen in 4,8 seconden.

Het aandeel van J&J schoot op de beurs alvast met 6 procent omhoog.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More