Als u het prototype van een echte man wil zien, kijk dan eens naar de misdaadserie Peaky Blinders. Cilian Murphy speelt de hoofdrol. Hij vertolkt de rol van Thomas Shelby. Kettingroker, whiskykenner, vrouwenverslinder, beschermende vader en geniale misdaadbaas: Shelby is het allemaal.

De serie speelt zich af in het grijze, industriële Birmingham van 1919. De familie Shelby zwaait er de plak onder de naam Peaky Blinders. Steven Knight, het brein achter de serie, heeft zijn inspiratie gehaald uit de verhalen die zijn ouders over Birmingham vertelden. Maar hoeveel van wat we te zien krijgen in de serie is historisch verantwoord?

De Peaky Blinders hebben echt bestaan. De bende werd al in 1890 in de Engelse kranten vermeld. Ze hielden zich bezich met overvallen, afpersing en illegale weddenschappen op paardenrennen. Ze waren actief rond de eeuwwisseling. In de daaropvolgende jaren zou de naam Peaky Blinder een synoniem worden voor iedereen die zich aan de verkeerde kant van de wet bevond. In de tijd waarin de serie zich afspeelt, bestonden de echte Peaky Blinders dus al niet meer. 

Soit, de personages Thomas Shelby en zijn familie zijn dus verzonnen, maar wel losjes gebaseerd op een bende die een slordige twintig jaar eerder wel actief was. Ze droegen ook dezelfde kleding, inclusief de flat cap of peaky. Ook de echte Peaky Blinders verstopten daar trouwens een scheermes voor in geval ze weer eens verwikkeld geraakten in een gevecht. 

Van links naar rechts enkele van deze bendeleden: Harry Fowler, Ernest Bayles, Stephen McHickie en Thomas Gilbert. 

Het personage Billy Kimber, de concurrent van Thomas Shelby uit seizoen een, heeft wel echt bestaan. Hij was een topcrimineel en verdiende veel poen in de paardenrennen.

Waar de serie ook uitstekend in slaagt is de onzekere en chaotische tijd vlak na de Eerste Wereldoorlog perfect weer te geven. Dit door sfeervolle en overtuigende beelden te tonen van Britse steden in de kluwen van armoede, misdaad en angst.

Daar drinken we eentje op!

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."