De kans is groot dat je wel ergens in de file komt te staan op onze Belgische wegen. We blijven met z’n allen dan ook volharden  in onze passie voor koning auto. Heb jij als je weer eens in een file staat het gevoel dat de auto’s in een andere rijvak altijd sneller gaan? Wat moet je doen in de file om ze snel mogelijk vooruit te laten gaan?

Iedereen heeft zo’n zijn eigen manier om de file door te geraken. Filerijders zijn er in alle soorten. Je hebt de egocentrische chauffeur die continu van vak verwisseld, hij is er van overtuigd dat hij zo sneller op de eindbestemming zal geraken. Aan de andere kan heb je de treuzelende en paniekerige remmer. Wat ze gemeen hebben: met hun gedrag maken ze het probleem maar groter.

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze de file te slim af zijn door steeds van vak te wisselen en de strook nemen die dan het snelst gaat. Maar het is al bewezen dat dit weinig tot geen zin heeft. Men heeft het al verschillende keren onderzocht en het resultaat blijft hetzelfde. De file gaat niet sneller door te verwisselen van baanvak.

Wat kan je dan wel doen? Zodra de file weer begint te bewegen moet je zo goed mogelijk aansluiten en zorgen dat je zoveel mogelijk de snelheid van je voorganger volgt. Het zal voor jezelf maar een paar seconden schelen, maar als iedereen mee doet zal de file aanzienlijk korter worden.

Deskundigen rekenden uit dat in een file van zo’n 2.000 auto’s zo een kwartier tijd kan gewonnen worden. Wanneer elke auto aan de voorkant van de file een halve seconde sneller weg is zorgt een kettingreactie voor een hoop tijd winst. Boodschap: blijf op je vak en niet te veel op je gsm zitten kijken zodat je deftig kan volgen.