“Dit is een belangrijk nieuw feit.”

Een jaar geleden – toen we met z’n allen naar de stembus trokken – was er van herfederalisering in Vlaanderen geen sprake. De verkiezingen scheurden het land in twee. Niemand die er in sloeg om noord en zuid, links en rechts te verzoenen. Alsof je appelen aan een perenboom wilde kweken. Onmogelijke formatiepogingen volgenden mekaar op. En dan kwam er een virus – eenduizendste van de dikte van een haar – dat alles overhoop gooide.

Vandaag, een jaar later, praat Paul Magnette (PS) op de RTBF over de politieke onderhandelingen. En hij ruikt zijn kans. De coronacrisis heeft aangetoond dat de bevoegdheden in dit land bij teveel verschillende ministers zitten en dus efficiëntie missen. Magnette heeft de reactie van enkele Vlaamse partijen hierover opgepikt en distilleert er het verlangen naar België uit.

Zowel de SP.A als Open VLD en Groen spreken nu over de mogelijkheid om de gezondheidszorg opnieuw naar het federale niveau te brengen en dat is nieuw, aldus Magnette. “Dat praten over herfederalisering, dat is nooit eerder gebeurd. Dat is een belangrijk nieuw feit”, zegt Magnette. De vraag die daarop volgde, lag voor de hand: “Stel dat ook de N-VA dat standpunt deelt, wil je dan met die partij besturen?”

Magnette: “Je moet mensen het voordeel van de twijfel laten.”

N-VA sloot eerder een herfederalisering van de gezondheidszorg al uit. “Ondenkbaar”, zei Bart De Wever. En er klonk geen twijfel door in zijn stem.