De Viking-mentaliteit is tegenwoordig ver te zoeken in Zweden.  Maar van 800 tot 1100 waren Noorwegen, Zweden en Denemarken volledig in handen van deze krijgers.

Viking betekent piraat. Daarom en door wilde verhalen denkt men dat Vikingen alleen woeste rovers waren. Dit is niet helemaal waar. Behalve plunderaars waren Vikingen  ook ontdekkingsreizigers, kolonisten, ambachtslieden, handelaars en scheepsbouwers. Ze hadden eerlijke wetten en hadden een gekozen bestuur.

Hun leefwereld wordt perfect voorgesteld in de geweldige serie Vikings. Het is aan alle kanten een spektakel, maar met twee troeven: het is op historie gebaseerd en op de ongeëvenaarde Viking-leider Ragnar Lothbrok. Een geweldig personage met een abnormale hoeveelheid intelligentie, inzicht, moed, leiderschap en vooral nieuwsgierigheid.  Ook is het een verademing om te zien dat vrouwen weer niet de zoveelste onderdanige rol van huisvrouw moeten spelen, maar eerder als sterke krijgers worden neergezet.

De hele cast levert geweldig werk, overtuigt heerlijk in de rollen van hun leven en zijn verkleed in een tijdsgeest die tot in de details is uitgewerkt. Het is dan ook verwonderlijk om te zien hoe deze acteurs er opeens  een stuk minder heldhaftig uitzien in het echte leven.

1

Image 1 of 30

Gustaf Skarsgård - Flóki

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."