Machines kunnen al een tijdje spreken, vraag dat maar aan Stephen Hawking. Maar echt klinkt dat natuurlijk nooit.  Zelfs Siri heeft af en toe last van vreemde intonaties.

Dat zou wel eens verleden tijd kunnen zijn dankzij Google. Het bedrijf heeft een nieuwe spraaksynthesizer ontwikkeld die nauwelijks van een echte stem te onderscheiden is. De Tacotron 2 herkent interpunctie, weet waar klemtonen moeten liggen en spreekt zelfs woorden vlekkeloos uit die het nooit eerder heeft gehoord. 

Om de natuurlijkheid van deze artificiële stem te testen, kregen luisteraars samples te horen die ze een score moesten geven. Wat blijkt? De stem van Tacotron 2 valt niet te onderscheiden van een menselijke stem.

Waar bestaande spraakrobots stukjes menselijke tekst aan elkaar plakken, neemt Tacotron 2 de geschreven tekst als uitgangspunt. Momenteel wordt er nu ook hard gewerkt bij Google om de gegenereerde stem een bepaalde emotie mee te geven. Google heeft samples van de Tacotron 2 online gezet. Een stem als een klok, als het u ons vraagt.

 

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."