“Wij houden toch ook koeien.”

Zeg niet zomaar sjacocheke tegen een krokodieltje van Hermes. Zij verkopen tassen die meer waard zijn dan het geld dat erin kan. Enkele maanden geleden vestigde Hermès nog het prijsrecord voor een handtas op een veiling. Een Birkin-tas gemaakt van een witte Himalaya Niloticus krokodil bracht meer dan 300.000 dollar op.

Het Franse modelabel Hermès wil gaan investeren in eigen krokodillen. Er ligt een plan op tafel om in Australië op grote schaal krokodillen te gaan kweken. De ‘boerderij’ zal naar verwachting 50.000 zoutwaterkrokodillen huisvesten die allemaal zullen worden gekweekt voor leer- en vleesproducten.

Die dieren hebben uiteraard geen ‘vrije uitloop’ en dierenrechtenorganisaties verheffen hun stem. Dierenrechtenorganisatie PETA heeft een boerderij die leverde aan Hermès in het verleden betrapt op ‘vuile’ methodes. Op boerderijen in de Verenigde Staten en Zimbabwe zouden krokodillen en alligators levend opengesneden worden om hun huid te oogsten. En daar is het ‘em om te doen, de ‘pels’ van het monster. Hermès wil het hele verwerkingsproces controleren: van ei tot sjacocheke (excuse my French).

Is er een verschil met het houden van koeien? De prijs misschien.