“Het gaat nog een lastige winter worden.”

Net als viroloog Marc Van Ranst, vreest ook biostatisticus Niel Hens dat de heropening van de horeca niet meer voor dit jaar zal zijn?. “We weten dat het een risicovolle omgeving is”, zegt Hens in ‘De Afspraak’. “Dat heeft niks met mensen in de horeca te maken want die doen erg hun best, maar het is nu eenmaal een ontmoetingsplaats.” Die uitspraak zal wellicht (nog maar eens) voor de nodige commotie zorgen in de horeca. Die hebben het moeilijk met het feit dat experten alleen die statistieken en cijfers hanteren die hun theoretisch model bevestigen, maar de statistieken negeren die het tegenspreken.

Helemaal moeilijk wordt het wanneer over het heropenen van de scholen nauwelijks een kanttekening gemaakt. Hens geeft toe dat ze eigenlijk niet zo heel veel weten rond kinderbesmettelijkheid. Het is dan ook onvoorspelbaar wat het gevolg is van het heropenen van de scholen. “Stel dat de curve weer omhoog zou gaan, is dat dan te wijten aan de scholen of omdat de ouders minder gaan telewerken en daar met elkaar in contact gaan komen? Je hebt een directe impact en een indirecte impact. En dat is heel moeilijk te becijferen”, aldus Hens.

En dat is het punt waar wij afhaken. De horeca moeten dicht, gebaseerd op cijfers die we niet hebben. De scholen moeten open, gebaseerd op cijfers die we niet hebben. De horeca moet dicht, want het is een ontmoetingsplaats. De scholen moeten open terwijl het ook ontmoetingsplaatsen zijn?