Covid-19 is meer dan een longziekte.

Experten van de universiteit van Manchester zeggen dat mensen die hersteld zijn van het coronavirus last krijgen met hun gehoor en hun geur en smaak verliezen. Het waren de Italianen die rapporteerden dat één op de tien ex-patiënten hun geur- en smaakzin permanent waren verloren.

Stilaan komt men erachter dat een veelheid van klachten maanden na het herstel van covid-19 nog altijd aanwezig zijn. Niet alleen klachten die rechtstreeks het gevolg zijn van aangetaste longen, maar ook hartproblemen en tal van andere kwaaltjes en kwalen zoals smaak-en hoorproblemen.

Na onderzoek bleek dat 13,2 procent van herstelde patiënten slechter was gaan horen. Het is bekend dat andere virussen – zoals de mazelen en de bof bijvoorbeeld – zenuwen aantasten die informatie van- en naar de hersenen moeten voeren. Men vermoedt dat het nieuwe corona-virus problemen veroorzaakt met het auditief systeem, met het middenoor en het slakkenhuis. Men denkt aan een vorm van neuropathie, waarbij het informatietransport van het binnenoor naar de hersenen wordt verstoord, waardoor iemand niet alleen slechter hoort, maar ook de woorden niet meer begrijpt. De klachten worden nu pas opgemerkt en er moet nog veel onderzoek gebeuren, maar zeker is dat het corona-virus meer dan zomaar een griepje is.