Guerillaoorlog tussen wetenschappers en politiek.

 

Experten en politici zitten duidelijk niet op één lijn. Het advies van Celeval en de effectieve beslissingen van de Veiligheidsraad liggen mijlenver uit elkaar. Het Nieuwsblad kon het rapport van Celeval inkijken en constateerde dat een heleboel adviezen van Celeval in de prullenmand vlogen.

Celeval stelde voor om het aantal ziekenhuisopnames te laten bepalen hoeveel vrijheid we zouden krijgen, zij wilden provinciale bubbels en geen nationale bubbels, een bubbel van zes in de gele fase en het aantal toegelaten mensen zou moeten afgestemd op de oppervlakte van de ruimte. Geen van dit alles werd een definitieve beslissing van Wilmès. “Het advies trok op niets”, is bij verschillende kabinetten te horen.

Een dag later heerst er verslagenheid bij de wetenschappers. Professor Erika Vlieghe zei na de persconferentie een gepland gesprek in de tv-studio’s af. Als signaal zegt dat meer dan voldoende. Viroloog Marc Van ranst noemt het een ‘gemiste kans’, biostaticus Geert Molenberghs merkt op dat we afstevenen op lockdown 2.0 en zijn collega epidemioloog Pierre Van Damme heeft het over een cadeau voor het virus.

De Universiteit van Antwerpen vraagt aan haar studenten om niet in te gaan op de versoepelingen die de Veiligheidsraad gisteren aankondigde. “Ons advies is om nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zo’n nauwe contacten met elkaar aan te knopen”, klinkt het. Alle studenten werden per e-mail verwittigd en kregen een brief die ondertekend werd door rector Herman Van Goethem, door wetenschappers Herman Goossens, Pierre Van Damme en Erika Vlieghe en door de decaan van de faculteit Geneeskunde Guy Hubens. De UHasselt doet intussen een gelijkaardige oproep.

Ondertussen blijven de cijfers stijgen. Tussen 14 en 20 september werden in ons land elke dag gemiddeld 1.425 besmettingen gemeld, dat is 62 procent meer dan in de week daarvoor. Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen naar 57 per dag.