Kalief komt ten val door een bruine veeg.

Al-Baghdadi was de meest gezochte terrorist ter wereld en tegelijk de moeilijkst traceerbare. De kalief veranderde niet alleen voortdurend van verblijfplaats, maar veranderde ook evenveel van koeriers. Een les die hij geleerd had van de dood van Bin Laden, die men door het schaduwen van een koerier had kunnen opsporen. Over al-Baghdadi was bovendien relatief zeer weinig bekend. Hij was zelfs meerdere malen doodverklaard om even later weer springlevend een haatvideo de wereld in  te sturen.

De extreme voorzichtigheid kon niet beletten dat de CIA sinds mei vrij zeker was dat men had gelokaliseerd. Belangrijk was de de in breng van de Koerden. Zij bleven de Amerikanen ondersteunen, zelfs als die hen in de steek lieten in het noorden van Syrië.

De doorbraak kwam er toen een veiligheidsadviseur van al-Baghdadi uit wraak was overgelopen naar de Koerden en voor hen als een spion ging werken. Het lokaliseren van al-Baghdadi was, bewijzen dat het wel degelijk om hem ging, was een andere zaak.

De ironie wil dat een vuile onderbroek het bewijs leverde van de schuilplaats van dat de machtigste terroristenleider ter wereld. De spion had die uit de compound weten te smokkelen en leverde op die manier DNA-materiaal dat ontegensprekelijk aantoonde dat het al-Baghdadi was. Dat was meer dan een maand geleden. De uiteindelijke raid liep vertraging op door de Turkse invasie in Syrië.

De rest is geschiedenis. Zondag mocht een glunderende Trump aankondigen dat al-Baghdadi was gestorven “als een hond, als een koe”. Hij dankte de Koerdische strijdkrachten, Turkije, Irak, Syrië, Rusland en een interventiehond die de Kalief in het nauw had gedreven en tot zelfmoord had gedwongen.

De spion die de onderbroek leverde, werd niet in het bijzonder vermeld. De man was op het moment van de raid wel in de compound. Hij werd door Amerikaanse Delta Forces bevrijd en in veiligheid gebracht. Ook zij zijn helden zonder naam.